De kunst van perfecte soep meesteren: soepketels als het ultieme keukenhulpmiddel

Soep is niet alleen letterlijk heet, maar ook hot in de wereld van koken. Soepen hebben als grootste voordeel dat ze relatief makkelijk te maken zijn, enorm veel smaak hebben en je daarnaast ook enorm kunt experimenteren met verschillende soorten soepen. Een handig hulpmiddel voor het maken van de perfecte soep is de soepketel. Maar wat doet de soepketel voor je soep en waarom is dit apparaat zo handig?

De voordelen van de soepketel

Als je een soep serveert voor een grote groep mensen, bijvoorbeeld als voorgerecht, is het lastig om de soep op de juiste temperatuur te serveren. Dat heeft twee redenen: ten eerste heb je naast je soep ook andere gerechten die opgewarmd of gebakken moeten worden. Dat zorgt ervoor dat je minder plaats hebt om je soep op te warmen op de kookplaat.

Een ander nadeel is dat een soep die je opwarmt altijd het kookpunt bereikt en daardoor gloeiend heet is en bovendien steeds weer opnieuw kookt. De soep kan zo indikken en anders van smaak en structuur worden. Vooral vervelend bij dunne soepen, zoals een bouillon.

De soepketel is een warmhoudpan en heeft als voordeel dat deze een temperatuur bereikt van tussen de 30 en maximaal 85 graden. Op deze manier kookt de soep nooit verder en behoudt de soep smaak. Daarnaast is de soepketel een apart apparaat dat je elders in je keuken kunt plaatsen om perfecte soep te serveren voor je gasten. Dat maakt de soepketel veel geschikter om soep op te warmen dan een gewone soeppan.

Hoe kies je de juiste soepketel?

Soepketels komen in verschillende soorten en maten. Om de juiste elektrische soeppan te kiezen voor jouw behoeften is het belangrijk om voor jezelf na te gaan waar je de soepketel voor gaat gebruiken.

Heb je een soepketel nodig voor diners bij je thuis of denk je erover na soep te verkopen op een braderie een kantine te runnen of zelfs de soepketel in de horeca te gebruiken? Op https://www.expondo.nl/soepketels/ vind je verschillende soorten soepketels. Een grote soepketel met een veel inhoud en een naambordje op de warmhoudpan is ideaal voor feestjes of professioneel gebruik. Een kleinere soepketel is dan weer perfect voor thuis.

Als je de elektrische soepketel vaak gebruikt is het ook handig om te letten op het vermogen. Een stevige soepketel met de grootste inhoud van 13 liter heeft bijvoorbeeld een vermogen van 600 Watt en een kleinere soepketel 10 liter bijvoorbeeld 400 Watt. Voor thuisgebruik is iets minder vermogen prima, maar als je de ketel elke dag aanzet is het prettig als deze een flink vermogen heeft.

Als gasten het deksel vaak aanraken is het slim om een warmhoudpan soep te kiezen met cool touch op het deksel, zodat niemand de handen verbrandt. Sommige soepketels hebben ook een digitale temperatuurindicatie aan de buitenkant. Als je echte controle wilt behouden over je ketel, is het handig als het apparaat hierover beschikt.

Zo maak je een heerlijke soep in een soepketel

De voordelen van soepketels gaan verder dan alleen dan alleen de temperatuur die je kunt regelen en het leegmaken van je kookplaat. Soepketels helpen je ook om een soep te bereiden. Hoewel een soepketel geen kooktemperatuur bereikt, is de ketel vaak warm genoeg om verse groenten in te bereiden voor een groentesoep.

Ook andere soepen waarin groenten warm moeten zijn, maar niet gekookt en knapperig, kunnen worden bereid in de ketel. Snijd de groenten vers en warm ze op in de soepketel. Je kunt ook gebonden soepen afmaken met extra ingrediënten die warm moeten zijn, maar niet gekookt. Dit geeft je de kans je soep in laagjes af te maken voordat je deze serveert.

Temperatuur en creativiteit

Iedere soep moet op een andere manier geserveerd worden. Er zijn soepen die lauwwarm of juist heet op je bord moeten komen. De soepketel geeft je de mogelijkheid deze temperaturen perfect in te stellen. Overigens geldt dat je een soep nooit kouder dan 60 graden serveert, tenzij het een koude soep is, dan geldt een maximum van 7 graden. Tussen de 7 en 60 graden mag je nooit een gerecht serveren in de horeca.

Je hebt dankzij een soepketel veel meer controle hierover dan wanneer je de soep uit een gewone pan serveert. Je kunt er zelfs voor kiezen bijvoorbeeld groenten mee te warmen op 85 graden en dan na een kwartier de pan lager te zetten en croutons toe te voegen voor een half minuutje om ze toch net even wat warmte te geven. Zo kun je creatief omgaan met de temperatuur van de pan en het toevoegen van bepaalde ingrediënten.

Bespaar veel tijd met het maken van soep in een soepketel

Als je een soepketel gebruikt bespaar je ontzettend veel tijd. Zodra je soep gemaakt is, kun je deze overzetten in de soepketel en de hele dag warm houden. Het is niet meer nodig om je soep in een pan op een koude plek te bewaren en deze dan weer op te warmen. Zo bespaar je niet alleen tijd, maar ook energie, want een koude soep opwarmen kost meer energie dan een soep warmhouden.

Je kunt ook andere gerechten warm houden in de soepketel. Denk aan een stoofgerecht of zelfs worstjes. Op die manier is de soepketel er niet alleen voor soepen, maar ook een super veelzijdig apparaat.

Conclusie: een soepketel is onmisbaar voor de echte soepliefhebber

Als je vaak feestjes geeft, een cateringbedrijf runt of werkt in een kantine of de horeca is een elektrische warmhoudpan of horeca soepketel onmisbaar. Het geeft je de mogelijkheid de temperatuur van je soep te monitoren, maar ook om soepen perfect op temperatuur te serveren, inclusief de ingrediënten. Voeg pas groenten toe aan het einde en houd ze knapperig. Soepen hebben nog nooit zo professioneel gesmaakt voordat je de soepketel kocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 3 = 3